دریــا و صنعت گردشگری

آشنایی با گردشگری دریایی و گردشگری ساحلی

دریــا و صنعت گردشگری

آشنایی با گردشگری دریایی و گردشگری ساحلی

گردشگری دریایی و ساحلی، یکی از مهم ترین، جذاب ترین و سودآورترین حوزه های گردشگری در همه جهان است اما در ایران، هنوز چنان که شایسته است به این حوزه پرداخته نشده است. ما با بررسی نکات دقیق تر و راهکار هایی به دنبال توسعه‌ی گردشگری ساحلی و دریایی کشور عزیزمان هستیم.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
پیوندهای روزانه

۵ مطلب در مرداد ۱۳۹۶ ثبت شده است

1- طرح تبدیل جزیره بوموسی به منطقه گردشگری دریائی به صورت جدی‎تر پیگیری گردد.

2- ساخت پل خلیج فارس که متصل کننده قلمرو اصلی کشور به جزیره قشم بوده و طول آن در حدود دو  الی سه کیلومتر است در دستور کار قرار می گیرد. (متأسفانه ساخت پل در حال حاضر بلاتکلیف رها شده و صرفاً چند پایه پل ساخته شده است )

3- تبلیغ بیشتر رسانه های عمومی نظیر صدا و سیما، مطبوعات و ... از جاذبه های گردشگری دریایی کشور.

4- در دسترس بودن شناورهای مناسب و با استاندارد جهت سفرهای دریائی که خوشبختانه طی سالهای اخیر تحولات عمده ای را در این زمینه شاهد هستیم. (به عنوان نمونه اتوبوس های دریایی از فعالیت عرصه دریائی کشور از سال 1390 حذف شده اند) همچنین سازمان بنادر و دریانوردی با اختصاص وام بدون بهره در قالب " وجوه اداره شده" به مالکان شناورهای مسافری، فعالیت و سرمایه‎گذاری را در این زمینه اقتصادی‎تر کرده است.

5- تنوع بخشیدن به مسیرهای دریایی بایستی در دستور کار قرار گیرد تا امکان سفر دریایی با مدت زمان کمتر و متنوع تر فراهم گردد.

6- اعزام حجاج خانه خدا به مکه مکرمه از طریق بندر بوشهر به بندر دمام عربستان سعودی از طریق خلیج فارس و یا بندرعباس به بندر جده از طریق دریایی سرخ می تواند در دستور کار قرار گیرد.

7- توسعه تورهای گردشگری دریایی، آژانس‎های فعال در این زمینه، اکوتوریسم و ... می تواند نقش مهمی در رونق گردشگری دریائی ایفا نماید.

8- تربیت افراد متخصص تحت عنوان تورلیدر (Tour Leader) دریایی که بتواند جاذبه‎های دریایی را طی سفر دریایی برای بازدیدکنندگان توضیح دهند.

9- ساخت مراکز اقامتی هتل، رستوران های دریایی با سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی (به عنوان نمونه جزیره هرمز با آن همه سابقه کهن و جذابیت دریائی فاقد حتی یک هتل و رستوران است)

10- دولت بایستی در استراتژی خود اهداف و برنامه هایی را اجرایی نماید که سفر دریائی، ارزان و قابل دسترس باشد. در غیر اینصورت مردم ترجیح می‎دهند به کشورهای ترکیه، مالزی و امارات و ... سفر نمایند) به عنوان نمونه هزینه رفت و برگشت یک دستگاه خودرو سواری با 4 نفر سرنشین از بندرلنگه به جزیره کیش با کشتی در ایام نوروز 1393 ، 560 هزار تومان بود که به نظر می رسد زیاد باشد. به عنوان نمونه دیگر اخذ عوارض 100 هزار تومانی ورود خودرو به جزیره کیش توسط سازمان منطقه آزاد کیش و 60 هزار تومان توسط سازمان منطقه آزاد قشم نیز هزینه های سفر دریایی را افزایش می‎دهد. یادآور می گردد کل هزینه تور هوایی سه  روزه به استانبول ترکیه ( شامل بلیط هواپیما ، هتل و ...) صرفا 900 هزار تومان است.


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۶ مرداد ۹۶ ، ۰۰:۳۵
ریحانه وکالتی

متأسفانه علیرغم اینکه سالیانه حدود 12میلیون نفر سفر دریایی در کشورمان انجام می پذیرد ولی تقریباً اغلب آنها به قصد خرید از بازارهای مناطق آزاد قشم و کیش است و این فرصت بسیار خوبی است که می‎توانیم از آن در رونق توریسم دریایی استفاده بهینه کرد. در ساحل بندرعباس حتی یک تور و یا شناور گردشگری دریایی وجود ندارد در صورتی که در دوبی با اندک تغییراتی در شناورهای سنتی لنج ، آنها را به لنج های توریست دریایی تبدیل کرده  و گردشگران دریایی طی دو ساعت گشت دریایی در آب های ساحل دوبی و صرف شام در عرشه کشتی خاطره خوشی را از سفر به همراه می‎برند. این سفر به ازای هر نفر بین 200 الی 300 درهم برای اقتصاد آن کشور ارزآوری و درآمدزایی دارد. این تور دریایی بصورت خانوادگی انجام شده و در آن موازین اسلامی نیز رعایت می‎گردد. اگر کشورمان در ورود به برخی صنایع دریایی پیچیده مزیت کمتری دارد ولی در توریسم دریایی دارای مزیت مطلق است که بایستی با ارتقای فرهنگ دریایی در میان مردم و نیز حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی فعال در این زمینه، توسعه و رونق بیشتری بوجود آید.

وجود برخی از تورهای دریایی گردشگری در جزیره کیش و استقبال بسیار چشمگیر مردم از آنها لزوم توسعه این صنعت را در سایر شهرهای ساحلی کشورمان توجیه پذیرتر می نماید. ایجاد زمینه های شغلی برای مردم شهرهای ساحلی در قبال توسعه گردشگری دریایی، زمینه حذف شغل های کاذب و قاچاق کالا و سوخت را نیز فراهم آورده و به رشد و توسعه مناطق محروم ساحلی کمک می‎کند.

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۶ مرداد ۹۶ ، ۰۰:۲۲
ریحانه وکالتی

استفاده از دریا برای تفریح در قرن نوزدهم گسترش یافت و در قرن بیستم به صنعتی مهم تبدیل شد.فعالیت‌های تفریحی دریایی متنوع اند، و شامل سفرهای کروزینگ، قایق‌رانی، مسابقات قایق‌های موتوری،و ماهی‌گیری؛ سفرهای دریایی تجاری در کشتی‌های گردشی؛ و سفر بر کشتی‌های کوچک‌تر برای طبیعت‌گردی‌هایی مانند نهنگ‌نگری و پرنده‌نگری می‌باشد.

بسیاری از افراد از هیجان در دریا لذت می‌برند؛ کودکان در عمق کم، در آب درست و پا می‌زنند، درحالی که دیگران شنا یا در ساحل استراحت می‌کنند. همواره شرایط این‌گونه نبود، در قرن ۱۸ام، حمام دریایی به دلیل توصیه دکتر ویلیام بوچان در اروپا رونق یافت. موج‌سواری ورزشی است که در آن موج‌سوار بر روی موج سوار می‌شود، حال ممکن است تخته موج‌سواری داشته باشد، یا نه. سایر ورزش‌های آبی شامل موج‌سواری با کایت، که در آن یک کایت قدرتمند، تخته‌ای را که فردی بر آن سوار است در دریا به پیش می‌برد؛ بادسواری، که در آن نیرو از طریق بادبانی ثابت تأمین می‌شود؛ و اسکی روی آب که یک قایق موتوری اسکی‌باز را می‌کشد.


چتر پاراسل در کیش

کیش

تفریحات در کیش

کیش

کشتی های تفریحی کیش

کشتی های تفریحی کیش

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۳ مرداد ۹۶ ، ۱۵:۵۴
ریحانه وکالتی

امروزه در اغلب کشورهای دنیا که بهره‌ای از سواحل دریایی دارند توجه به تورهای دریایی؛ حمل نقل دریایی، ورزش‌ها و تفریحات آبی و سایر سرگرمی‌های مرتبط با ساحل و فراساحل در صدر برنامه‌های گردشگری قرار دارد. سواحل ایران نیز هر ساله تعداد بسیاری از هموطنانمان را با جاذبه‌های فراوانش به سمت خود جلب می‌کند.

کشور ما با توجه به موقعیت‌های خاص جغرافیایی و دسترسی دو سویه‌اش به دریا از مزیتی نسبی در توسعه‌ی گردشگری دریایی برخوردار است. دریای خزر در شمال ایران و مجاورت با سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان موقعیت مناسبی را برای دسترسی به دریا فراهم کرده است و هر سال در فصل گرم سال میلیون‌ها مسافر از شهرهای مختلف به این مناطق سفر می‌کنند. اما آنچه در این منطقه بیشتر مورد توجه است گردشگری ساحلی است.

کشور ما با توجه به موقعیت‌های خاص جغرافیایی و دسترسی دو سویه‌اش به دریا از مزیتی نسبی در توسعه‌ی گردشگری دریایی برخوردار است. دریای خزر در شمال ایران و مجاورت با سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان موقعیت مناسبی را برای دسترسی به دریا فراهم کرده است و هر سال در فصل گرم سال میلیون‌ها مسافر از شهرهای مختلف به این مناطق سفر می‌کنند. اما آنچه در این منطقه بیشتر مورد توجه است گردشگری ساحلی است.

_لازم به ذکر است در منطقه‌ی شمال ایران، دریاچه‌ی ارومیه به عنوان بزرگ‌ترین دریاچه‌ی داخلی ایران پس از مرداب انزلی یکی از زیستگاه‌‌های طبیعی جانوران نادر در سطح جهان به شمار می‌رود.

سواحل خلیج‌فارس نیز با قرار گرفتن در منطقه‌ی حاره‌ای و گرم کره زمین و هم‌جواری با 4 استان بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان یکی از زیباترین پدیده‌های دریایی جهان را دارا ست.

وجود جزایر زیبا و زیستگاه‌های بسیاری از پرندگان مهاجر، گونه‌های دریایی منحصر به فرد و مرجان‌های دریایی پتانسیل بسیار بالایی برای گردشگری دریایی دارد، اما به‌رغم این ظرفیت‌های پنهان و آشکار، تنها در منطقه‌ی محدودی از جزیره‌ی کیش فعالیت‌های مرتبط با گردشگری دریایی و ساحلی رونق دارد.

جزیره قشم 5/2 برابر بزرگ‌تر از سنگاپور و بحرین است و به عنوان بهشت مرجان‌های دریایی شناخته می‌‌شود. این جزیره از گذشته‌های دور همواره مرکز تجاری و کشتیرانی بسیار پر رونقی بوده است. از سال 2000 میلادی قشم به عنوان یک جزیره آزاد تجاری شناخته شد و به گفته مسوولان این جزیره توانایی پذیرش 5/1 میلیون مسافر در ایام تعطیلات را دارد. جنگل‌های وسیع دریایی حرا از زیباترین جاذبه‌های توریستی این جزیره به شمار می‌آیند و سالانه هزاران پرنده از جهان و پرندگان بومی ایران به این جزیره مهاجرت می‌کنند.

چابهار نیز در منتهی‌الیه جنوب شرق ایران در کنار دریای عمان و اقیانوس هند واقع شده است و از زیبایی‌های آن می‌توان به تپه‌های گل‌فشان تالاب لیپار، درختان انجیر معابد، جنگل‌های حرا، قلعه تاریخی تین، کوه‌های مینیاتوری و تپه‌های مریخی اشاره کرد.

سایر جزایر جنوبی ایران نیز دارای جاذبه‌های توریستی فراوان‌اند. جزیره مینو در میان اروند با درختان در هم پیچیده و نیزارهای بلند زیستگاه انواع پرندگان و آبزیان است و قابلیت تبدیل شدن به جزیره‌ای ویژه برای گردشگران را دارا ست.


گردشگری

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۲ مرداد ۹۶ ، ۲۳:۱۶
ریحانه وکالتی

تعریف گردشگری

سازمان جهانی گردشگری با توجه به تمامی تعاریف گردشگری که تا قبل از سال ۱۹۹۴ ارائه شده بودند در سال ۱۹۹۵ یک تعریف نهایی منتشر کرد:

«مجموعه فعالیتهای فرد یا افرادی که به مکانی غیر از مکان عادی زندگی خود مسافرت و حداقل یک شب و حداکثر یک سال در آنجا اقامت می‌کنند و هدف از مسافرت آنان نیز گذراندن اوقات فراغت است. البته اهدافی نظیر اشتغال و کسب درآمد شامل آن نمی‌شود» براین اساس کسانی که شامل این تعریف می‌شوند نیز گردشگر نامیده می‌شوند.»



توریسم
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۲ مرداد ۹۶ ، ۲۲:۴۳
ریحانه وکالتی